19 / 05 / 2024

Değer artış kazancı vergisi için son 3 gün!

 Değer artış kazancı vergisi için son 3 gün!

Değer artış kazancı vergisi gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için ödeniyor. 2015 yılı değer artış kazancı vergisi için son 3 gün bulunuyor..


Değer artış kazancı vergisi için son 3 gün!

Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için vergi ödenmesi gerekiyor.Bu vergi ddeğer artış kazancı vergisi olarak karşımıza çıkıyor.


Değer artış kazancı vergisinde vergilendirilecek kazanca, "safi değer artışı" adı veriliyor.Gelir Vergisi Kanununa göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Satıştan elde edilen kazancın istisna tutarını aşması halinde; yıllık beyanname veriliyor ve vergi ödeniyor.Değer artış kazancının 2014 yılı için 10.600 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor. Buna göre geçen sene yapılan gayrimenkul satışlarından elde edilen kazancın bu tutarı aşması halinde vergi beyanının yapılması ve vergi ödenmesigerekiyor. 


Bu şekilde gelir elde edenler, beyanda bulunarak; Mart ayında verginin birinci taksitini ödedi. Değer artış kazancı vergisinin ikinci taksiti ise Temmuz ayının sonuna kadar ödenebilecek. Buna göre değer artış kazancı vergisi ikinci taksit ödemeleri için son 3 gün bulunuyor.

Değer artış kazancı istisnası 2015 hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com