19 / 05 / 2024

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi 2015!

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi 2015!

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde ödenebilecek vergiler arasında yer alıyor. İşte gayrimenkul değer artış kazancı vergisi 2015..


Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi 2015!

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödenebilecek vergiler arasında yer alıyor. Vergi, iktisap tarihinden itibaren 5 yıl  içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor. 


Buna karşın değer artış kazancı vergisini her taşınmaz satışı yapan kişi ödemiyor. Belirlenen istisna bedelinden düşük kazanç elde edenler vergi ödemesinden muaf oluyor.


Vergi yükümlüsü olunup olunmadığı, gayrimenkul değer artış kazancı vergisi için tespit edilen istisna bedeline göre belirleniyor.2015 yılı için istisna bedeli 10.600 TL olarak belirleniyor.İstisnayı aşan kişilerin vergi ödemesi yapması gerekirken,istisnayı aşmayan kişilerin vergi ödemesi yapmasına gerek olmuyor.


Bu istisna bedelini aşan gayrimenkul değer artış kazancı vergisinin mükellefleri vergi borcunu yılda iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Verginin 1. taksit dönemi Mart ayı olurken, değer artış vergisi 2. taksit ödeme zamanı ise Temmuz ayı oluyor.Buna göre ikinci taksit ödemeleri yarın başlıyor. 


Gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul değer artış kazancı vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor.

Değer artış kazancı vergisi son günü!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com