18 / 05 / 2024

2015 değer artış kazancı istisnası!

 2015 değer artış kazancı istisnası!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması ve istisna tutarını aşması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor.Peki değer artış kazancı istisnası 2015 nasıl hesaplanır?İşte 2015 değer artış kazancı istisnası..


2015 değer artış kazancı istisnası!

Taşınmaz malların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması ve istisna tutarını aşması halinde değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor.


Gelir Vergisi Kanunu kapsamında sınırları belirtilen bu vergi, taşınmazın satım alınım tarihinden itibaren 5 sene içerisine elden çıkarılması durumunda ödeniyor.Gelir Vergisi Kanunu kapsamında değer artış vergisine tabi tutulan kazançlar; 


*Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, 

*Voli mahalleri ve dalyanlar, 

*Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

*Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları olarak karşımıza çıkıyor.


Her yıl vergi için istisna bedeli belirleniyor. Belirlenen bedelden yüksek gelir elde eden kişilerin öncelikle beyanname vererek, vergilerini ödemeleri gerekiyor.


2015 yılı tarifesine göre; Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Elde edilen değer artış kazancının açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilecek olup; Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.

Değer artış kazancı hesaplaması 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com