15 / 05 / 2024

2015 değer artış kazancı beyanı ne zaman verilir?

 2015 değer artış kazancı beyanı ne zaman verilir?

Gelir vergisi kanunu 80. maddesi uyarınca, bir gayrimenkulün alış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılması durumunda, satıştan sağlanan gelir değer artış kazancına konu oluyor ve beyan edilmesi gerekiyor.Peki 2015 değer artış kazancı beyanı ne zaman verilir?


2015 değer artış kazancı beyanı ne zaman verilir?

Satın alınan meskenin 5 yıl içinde satılması durumunda elde edilen kazanç değer artış kazancı vergisine tabi oluyor.Gelir vergisi kanunda değer artış kazancı ele alınıyor.


Verginin tek istisnası, meskenin miras, bağış ve benzeri şekillerde bedelsiz olarak edinilmesi oluyor. Bu şekilde edinilen mal ve hakların elden çıkarılmasında doğan kazançlar vergilendirilemiyor.


Söz konusu vergi belirli bir sürede elden çıkarılan meskenler için ödeniyor.Edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen kazancın vergisi yatırılıyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlıdır. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


2014 yılında elden çıkarılan ve 10.600 TL olarak tespit edilen istina bedelinden yüksek gelir elde edenlerin 2015 yılında beyanname vermeleri gerekiyor.


Elde edilen gelirin vergilendirilmesi için beyanname veriliş süresi, satışın yapıldığı yılı takip eden Mart ayının 1. gününde başlıyor, 25. gününde sona eriyor. Bu süre zarfında beyanname verildikten sonra ödeme, Mart ve Temmuz ayında 2 eşit taksit halinde yapılıyor.Buna göre Mart ayı itibari ile beyannameler ve ödemeler başlamış bulunuyor.


Değer artış vergisi ödeme zamanları 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com