19 / 04 / 2024

10 yıllık kiracı nasıl çıkarılır?

10 yıllık kiracı nasıl çıkarılır?

1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile 10 yıllık kiracılar çıkarılabiliyor. Peki 10 yıllık kiracı nasıl çıkarılır? İşte 10 yıllık kiracı tahliyesi..


10 yıllık kiracı nasıl çıkarılır?

Kiracı ile gayrimenkul sahibi arasında yapılan kira sözleşmesinin yasal sınırları 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Kanunen ev sahibinin ve kiracıların birbirine karşı sahip olduğu birtakım hak ve sorumluluklar bulunuyor.


Kanun gereğince, kiracılar istediği zaman evden çıkamazken; ev sahipleri de aynı şekilde haklı bir neden olmadıkça kiracısını evden çıkaramıyor. Fakat 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni uygulama ile, gayrimenkul sahipleri 10 yılı dolduran kiracısını herhangi bir neden göstermeden çıkarma hakkına sahip oluyor. Peki 10 yıllık kiracı nasıl çıkarılır? diyorsanız işte yanıtı..


10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak şartıyla herhangi bir sebep göstermeden sözleşmeye son verebiliyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından10 yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebiliyor.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi bitirebiliyor.

10 yıllık kiracı tahliyesine itiraz edilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com