Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında anlaşılan kira ücreti, sözleşmenin uzaması halinde zamlanıyor. Peki Yıllık kira artış oranı neye göre belirlenir? İşte yıllık kira artış oranı 2016...
Yıllık kira artış oranı neye göre belirlenir?
Mesken ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında anlaşılan kira bedeli, sözleşmenin uzaması halinde zamlanıyor. Yapılan bu zam, senelik olarak uygulanıyor.
Kanunen mesken ve işyerleri kiralamalarında bu zam hesaplaması farklı şekillerde hesaplanıyor. Peki Yıllık kira artış oranı neye göre belirlenir? İşte yıllık kira artış oranı 2016...
Borçlar Kanunu esasları gereğince evdeki kiracıya yapılacak zam üretici fiyat endeksi oranlarında oluyor. ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor. Bu oranlardan yüksek yapılan zamlar geçerli kabul edilmiyor.
Ancak işyerleri için ÜFE sınırlaması bulunmuyor. Kanun kapsamında yapılan düzenlemeler gereğince bu kural 2020 yılına kadar işyerlerinde uygulanmıyor.
Bu süre içerisinde işyeri sahipleri sözleşmeye bağlı kalmak şartıyla istediği oranda zam yapabiliyor. Hesaplamalarda kullanılan enflasyon oranları, her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.
Bu ay Haziran ayında sözleşmesi yenilenenlere zam yapılacak. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Haziran ayı kira artış oranı yüzde 5,19 oldu.
Hesaplama örneği
Mevcut kira: 1000 TL
Zam oranı: yüzde 5,19
Zam bedeli: 51,9 TL
Zamlı kira bedeli:1051,9 TL
Ev sahibi fazla zam yapıyor ne yapmalıyım?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com