20 / 04 / 2024

10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur?

10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur?

1 Temmuz 2014 tarihinden bu yana kiracı tahliyelerinde yeni bir dönem başladı. Gayrimenkul sahipleri gerekçe göstermeden 10 yıllık kiracısını tahliye edebiliyor. Peki 10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı...


10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur?

Gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi ancak Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslar dahilinde feshedilebiliyor.


Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak, 1 Temmuz 2014 tarihinden bu yana 10 yıllık kiracılar gerekçesiz tahliye edilebiliyor. Peki 10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı...


MADDE - 347: Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 10 yıllık kiracıların tahliyeleri başladı. 10 yılı dolan kiracının tahliye edilebilmesi için, taşınmaz mal sahibinin 3 ay öncesinden yazılı bildirimde bulunması gerekiyor.

10 yıllık kiracı tahliye kararına itiraz!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com