Gayrimenkul kiralamalarında, kiracı ile mal sahibi arasında yıllık kira kontratı hazırlanıyor. Peki "Kira kontratı nasıl yapılır nedir? Kira kontratı neden yapılır?" diyorsanız işte yanıtı..
Kira kontratı neden yapılır?
Kira sözleşmesi ya da kira akdi olarakta bilinen kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakması, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemesi amacıyla imzalanıyor.
Kira kontratı, Borçlar Kanununa göre belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira kontratı belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Kira kontratının yazılı olarak yapılması gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Ancak, yazılı kira kontratları ispat açısından daha yararlı oluyor.
Sözlü kira kontratı ise genellikle akrabalık ilişkisi bulunan, birbirlerini tanıyan kişiler arasında yaygın olarak kullanılıyor.Yazılı olarak yapılacak kira kontratını taraflar kendi aralarında imzalayabildiği gibi, noter huzurunda da imzalanabiliyor. Kontratın imzalanması durumunda iki halde de kira kontratı resmi bir evrak olma özelliğine sahip olmuş oluyor.
Kira kontratı genellikle yıllık olarak hazırlanıyor. Ancak bu süresinin dolması durumunda kira kontratı da son bulmuyor. Kanunen kira kontratı aynı koşullarda 1 seneliğine daha yenileniyor.
Kira kontratına neler yazılmalı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com