20 / 04 / 2024

10 yılını dolduran kiracının tahliyesi nasıl olur?

10 yılını dolduran kiracının tahliyesi nasıl olur?

10 yıllık kiracı tahliye uygulamasının yürürlüğe girmesi ile ev sahipleri 10 yıllık kiracısını gerekçe göstermeden çıkartma hakkına sahip oluyor.Peki 10 yılını dolduran kiracının tahliyesi nası olur?


10 yılını dolduran kiracının tahliyesi nasıl olur?

Ev sahibi ile kiracı arasındaki yasal ilişkileri düzenleyen kira kanunu esaslarına göre, gayrimenkul sahipleri ancak belli başlı tahliye nedenlerinin söz konusu olması durumunda kiracısını evden tahliye edebiliyor.


Gayrimenkulün el değiştirmesi durumunda da, yeni ev sahibinin kiracısını çırabilmesi için bu eve"ihtiyacı" olduğunu belgelendirmesi gerekiyor.Peki "10 yılını dolduran kiracının tahliyesi nası olur? 10 yılını dolduran kiracı nasıl tahliye edilir?" diyorsanız işte yanıtı..


1 Temmuz 2014 tarihinde uygulanmaya başlanacak olan Borçlar Kanunu 347 inci maddeye göre artık 10 yıllık kiracılar hiçbir gerekçe gösterilmeksizin tahliye edilebiliyor.


10 senelik kiracının tahliyesi, gayrimenkul sahibinin kiracısına sözleşme uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunması gerekiyor.


Borçlar Kanunu madde 347 gereğince, 10 yılı dolan kiracılar bu haklı nedenler olmadan da tahliye edilebiliyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


MADDE - 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.

10 yıllık kiracı tahliye kararına itiraz!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com