02 / 05 / 2024

10 yıllık kiracı tahliyesine itiraz edilir mi?

 10 yıllık kiracı tahliyesine itiraz edilir mi?

1 Temmuz 2014 tarihi itibari ile yürürlüğe giren uygulamayla, ev sahiplerine 10 yıllık kiracıyı tahliye edebiliyor.Peki 10 yıllık kiracı tahliyesine itiraz edilir mi?İşte on yıllık kiracı tahliyesine ilişkin bilinmeyenler..


10 yıllık kiracı tahliyesine itiraz edilir mi?

Kiracıların tahliyeleri ile ilgili yasal esaslar kiracılık hukukunu düzenleyen Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren kanun gereğince, ev sahipleri haklı bir neden olmadığı sürece kiracısını evden çıkaramıyordu.


Ancak 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile ev sahipleri 10 yıllık kiracı larını evden gerekçesiz çıkarma hakkına sahip oluyor. 10 yıllık kiracı tahliyesinin yasal dayanağı şu şekilde açıklanıyor:Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


10 yıllık kiracı tahliye kararına itiraz edebilir mi?

10 yıllık kiracısını çıkarmak isteyen ev sahibinin uzama yılının bitiminden en az üç ay öncesinde yazılır bir şekilde bildirimde bulunmak gerekiyor.


Bu şekilde kendisinde ihtar çekilen kiracıların, itiraz etme hakkı bulunmuyor. Kiracının 3 ay içerisinde evi tahliye etmesi gerekiyor. 


10 yıllık kiracı tahliye şartları nelerdir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com