08 / 05 / 2024

10 yıllık kiracı hakları 2015!

10 yıllık kiracı hakları 2015!

Borçlar Kanununun 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren uygulaması ile 10 yılını dolduran kiracılar gerekçe gösterilmeden evden çıkarılabiliyor. Peki 10 yıllık kiracı hakları nelerdir? İşte 10 yıllık kiracı hakları 2015..


10 yıllık kiracı hakları 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında hem gayrimenkul sahibine hem kiracıya birtakım sorumluluklar düşüyor.Kiracılar istedikleri zaman çıkamadıkları gibi, taşınmaz mal sahipleri de istedikleri kiracılarını çıkaramıyor.


Taşınmaz sahibinin kiracısından tahliyesini istemesi için haklı tahliye gerekçelerinden birinin meydana gelmesi gerekiyor.Ancak bu kural 10 yılı dolduran kiracılar için söz konusu olmuyor. 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile 10 yıllık kiracılar gerekçe gösterilmeden tahliye edilebiliyor.Peki 10 yıllık kiracı hakları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..


10 yıllık kiracı olan kişi ile ev sahibibu düzenlemeye rağmen, aralarında anlaşarak yeni kira sözleşmesi yaparak veya eski sözleşmeyi devam ettirerek; aralarındaki kiracı-kiraya veren ilişkisini yeniden düzenleyebiliyor.


Yasanın tanıdığı hakkı kullanmak isteyen gayrimenkul sahipleri, kiracısı ile arasındaki sözleşme bitimi ve her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak zorunda oluyor. 


Bu bildirim yapılmadığı takdirde kira sözleşmesi 1 yıl daha uzamış sayılıyor. Ancak kiraya veren bu süreyi kaçırmış olması halinde bir sonraki yıl da bu hakkını kullanabiliyor.

10 yıllık kiracı nasıl çıkarılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com