25 / 04 / 2024

KONUTDER Ali Babacan'a rant vergisi mektubu verecek!

 KONUTDER Ali Babacan'a rant vergisi mektubu verecek!

Başbakan Ahmet Davutoğlu rant vergisi 'yok' açıklaması yaptı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ise Davutoğlu’nun ‘yok’ dediği rant vergisine ilişkin bugün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a mektup iletecek.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, dünkü meclis toplantısında inşaat sektörüne ilişkin açıklamalar da yaptı. Çalışılmakta olan imar yasasında herhangi bir şekilde vatandaşların sahip oldukları arazi, arsa, evin değer kazanması durumunda vergi gelmesinin söz konusu olmadığını kaydeden Davutoğlu, “Vergi yükü söz konusu değildir. Belediyelerimizin yaptığı düzenlemeler çerçevesinde olabilecek değer artışında değer artışı söz konusu olmayacaktır. Sadece herhangi bir vatandaş imar değişimi talebinde bulunursa bireysel olarak, onun getirdiği ek değer, onunla ilgili bir düzenleme gelecek. Bireysel taleplerde de bir arsada imar değişiminin getireceği yüksek kazancın, yan arsada oluşacağı adaletsizlik için, bunun sokak pafta olmasına özen göstereceğiz” dedi.


BABACAN’A MEKTUP


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ise Davutoğlu’nun ‘yok’ dediği rant vergisine ilişkin bugün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a mektup iletecek. Bireysel başvurularda yüzde 80-100, belediyelerin düzenlemelerinde yüzde 40-60 olan rant vergisi oranında indirim isteyen gayrimenkul sektörü temsilcilerinin, vergilerin ruhsat alımında ya da satışta nakit olarak alınması yerine 24 ay taksitle ödenmesini önerecek. 27 Ocak’ta Ankara’da düzenlenen ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ve 8 bakanın katıldığı İnşaat Zirvesi’nde bir araya gelen 250 inşaat sektörü temsilcisi imar artışından pay alınırken, düşüş durumunda da zararların tazmin edilsin demişti. Başbakan Davutoğlu’nun da sıcak baktığı bu talebi Babacan’a iletecekleri mektupta tekrar eden sektör temsilcileri, imar transferi seçeneği de sunulacak. Buna göre bir arsada kamu emsali düşürdüyse, aynı bölgede başka bir alanda imar artışı hakkı tanıyarak, arsa sahibi ya da geliştiricinin zarara uğramasını engelleyecek.


Gülistan Alagöz / Hürriyet