28 / 03 / 2024

Ev fiyatları 6 ay sonra artacak!

 Ev fiyatları 6 ay sonra artacak!

KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, konut fiyatlarının 6 ay sonra artacağını açıkladı.


KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, konut kampalarıyla satışların artacağını ve ev fiyatlarının 6 ay sonra yükseleceğini söyledi. Elmas, Stokların erimesiyle 6 ay sonra ev fiyatlarının yükseleceğine vurgu yaparak, "Konut almak ve yatırım yapmak için bu dönem büyük bir avantaj" açıklamasında bulundu.


Hürriyet'te yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan tarihi konut kampanyasının piyasaya ciddi bir ivme kazandırdığını iddia eden Elmas, konut sektörünün kampanyayı fırsat bilen alıcıların ilgi göstermesiyle canlandığını belirtti. Elmas, 1 ayda 5 bin satıldığını açıkladı.


Kampanyaya 16 projesiyle destek veren Elmas, "Kampanya iyi başladı, biz de dernekler ve sektörün önde gelen firmaları olarak destek verdik. Büyük bir fırsat, 2 aylık kampanya sürecinin sonunda ben 10 milyar lira ciro elde edileceğini ve 10-12 bin konutun satılacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


140 milyon liralık ciro

Kampanyada 260 konutun satıldığını ve 140 milyon liralık ciro elde ettiklerini belirten Elmas, "Biz Ağustos ortasında '5'i Bir Yerde' kampanyasıyla başlamıştık. Bakanlığın kampanyasıyla birleştirdik. 16 projede, Ağustos ortasından Eylül sonuna kadar 260 tane konut satıldı, 140 milyon liralık ciro elde ettik. 300 bin ile 700 bin lira arasındaki konutlara ciddi talep var. Daha önce gelip konut alamayan vatandaşlar, kampanyayla tekrar gelip konutları aldı. Bitmiş konut,dükkan, ofisler de kampanyaya dahil ettik, onların satışları da hızlandı" açıklamasında bulundu. 


Ekim'de satışlar artacak

Ekim ayında konut satışlarının daha çok artacağını söyleyen Elmas, "31 Ekim'e kadar sürecek kampanyada peşinat yüzde 10'a çekildi, peşin alımlarda yüzde 10 indirim yapıldı. Konut kredi faizleri yüzde 2'yi aşmışken, firmalar kendi bünyesinde 120 ay vadede 0.98 faiz imkânı sundu. Kampanyada 1 ay geride kalırken, 5 bine yakın ev sahibini buldu. Dövizin yükselme beklentisi insanları durduruyor ama bu beklenti de yavaş yavaş kırılıyor. Ekim ayında satışların hızlanacağını düşünüyorum. Zaten bizim sektörde konutlar en çok ekim, Kasım ve Aralık aylarında satılır. Kampanyanın etkisiyle de bu hızlanarak artacaktır" diye konuştu.


Ev almak için en doğru zaman

Ev almanın en uygun zaman olduğunu söyleyen Elmas, ''TÜİK rakamlarına göre son 1 yılda Türkiye genelinde ev fiyatları yüzde 10,5 arttı. İstanbul'da ise yüzde 4 artış oldu. Maliyetler korkunç derecede yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) rakamlarına göre son 1 yılda maliyetler yüzde 27 arttı. Kendi araştırmalarımıza göre ise, kurun hareketlenmesiyle beraber son 2 aydaki maliyet artışı yüzde 20'yi geçti. Yani maliyetlerin yanında konut fiyatlarında yükseliş olmadı. Önümüzdeki dönemde maliyetlerdeki bu artış konut fiyatlarına yansıyacaktır'' dedi.


Ev fiyatları artacak

Maliyet artışlarının konut stoğu fazlalığında fiyatlara yansımadığını belirten Elmas, son olarak şu açıklamalarda bulundu: "Bu artış konut fiyatlarına yansımadı çünkü stok var. Hazır konutlar ve üretilmekte olan konutlar mevcut. Bu da fiyat üzerinde baskı oluşturuyor, konut alacak vatandaş içinde avantaj oluyor. Birinci el konutta, 14-15 aylık stok vardı. Haziran sonunda Türkiye genelinde konut stoğu 800 bin, İstanbul'da ise 180 bindi. Son 6 ayda Türkiye genelinde 200 bin konut satıldı. Kalan 600 bin konut, 3 ay sonra 250 bin daha düşecek. Bu stok 400 binlere kadar inecek zaten sıfıra düşmesi mümkün değil. 6 ay sonra konut fiyatlarına maliyetler yansıyacaktır. Bazı illerde yansımaya başladı mesela İzmir'de ev fiyatları çok yükseldi. İstanbul, Ankara,Antalya ve diğer büyükşehirlerde de bunu hissedeceğiz."