29 / 03 / 2024

Konut kredisi faiz oranlarında aşağı yönlü bir trend var!

 Konut kredisi faiz oranlarında aşağı yönlü bir trend var!

Murat Atay, Milliyet Gazetesi yazarlarından Kadife Şahin'in sorularını yanıtladı. Atay, 2014 yılının başında katılım bankaları dahil 110.2 milyar Türk Lirası (TL) olan sektörün 20 Haziran tarihinde 115 milyar TL’ye ulaştığını söyledi.


Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, son bir kaç aydır konut kredisi faiz oranlarında aşağı yönlü bir trend olduğunu açıkladı

Uzun vadeli konut kredilerinde son altı ayda izlenen talep hakkında bilgi veren Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay,  Milliyet Gazetesi yazarlarından Kadife Şahin'in sorularını yanıtladı. Atay, 2014 yılının başında katılım bankaları dahil 110.2 milyar Türk Lirası (TL) olan sektörün 20 Haziran tarihinde 115 milyar TL’ye ulaştığını söyledi.


Konut Kredisi Faiz Oranlarında Aşağı Yönlü Bir Trend Var


Atay, “Yüzde 4,4 oranında bir artış var. Geçen seneye göre düşük bir artış gibi gözükse de beklentilerin doğrultusunda olduğunu söyleyebiliriz. 
Ayrıca son bir kaç aydır, konut kredisi faiz oranlarında aşağı yönlü bir trend olduğunu görüyoruz. Bu nedenle sene başına göre son aylarda mortgage kullandırımlarında artış yaşanıyor” dedi.
 Garanti Mortagage Genel Müdürü Murat Atay, Şahin'in yönelttiği soruları şöyle yanıtladı
:


Talebi Etkileyen Faktörler Nedir?


Mortgage kredisi uzun vadeli yüksek tutarlı bir kredi ve ev alımı insan hayatında genellikle bir kere gerçekleşiyor. Bu nedenle konut kredisi faiz oranları diğer kredilere göre daha büyük bir önem kazanıyor. Konut 
kredi faiz oranlarının düştüğü dönemlerde kullandırım artışındaki paralellik de bunu gösteriyor. Özellikle faiz oranlarının psikolojik seviye olarak adlandırılan yüzde 1’lerin altına inmesi daha büyük bir etki yaratıyor.
Fakat her zaman ev alım amacının iyi tanımlanması gerektiğini, eğer yaşamak için bir ev alınıyorsa, fiyatı ve mevcut faiz oranlarıyla oluşan taksit bütçeye uygun ise faiz oranlarının düşmesini beklemeden o evi kaçırmamak gerektiğini söylüyoruz.


Faizlerde Nasıl Bir Değişiklik Bekleniyor?


Konut kredi faizlerinde, son dönemde yaşanan düşüş ile birlikte yeniden konut kredilerine olan talepte de artış gözleniyor ve kredi kullandırımlarımızı yaz durgunluğuna rağmen olumlu yönde etkiliyor.
Faiz oranlarında son dönemde yaşanan düşüş trendinin önümüzdeki dönemde de devam etmesini ve mortgage kullandırımlarının özellikle yaz sonunda daha fazla artmasını, yıl sonunda ise kredi hacmindeki büyümenin ise yüzde 10’un üzerinde olmasını bekliyoruz.


5 - 10 Yıl Vadeli Konut Kredisi İsteniyor


Yüzde 2 komisyon karşılığında verdiğimiz indirimli faiz oranlarımız şöyle, 12 ay (0,65), 36 ay (0,86), 60 ay (0,93), 120 ay (0,97), 120 ay (1,03).

 Vatandaş hangi vadeyi istiyor?

 Ağırlıklı olarak 5 veya 10 yıl vadeli kredi kullandırımı yoğun oluyor. Ortalamaya baktığımızda ise, vadenin 7-8 yıl aralığında olduğunu söyleyebiliriz. Geleneksel olarak ülkemizde tüketiciler, bir an önce ev borcunu bitirmek istiyor.


Pazar Payı nedir?


20 Haziran 2014 itibari ile yüzde 13,4’lik pazar payımızla sektör lideriyiz. Önümüzdeki dönemde de sektördeki ilkleri ve yenlikleri gerçekleştirerek ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik çözümler bulmaya devam ederek sektör liderliğimizi devam ettirmeyi hedefliyoruz.


Milliyet/Kadife Şahin