Borçlar Kanunu kapsamında kiracıların sorumlulukları yeniden belirlendi. Peki kiracının kirasını ödeyemediği durumlarda ev sahibi kiracısına kaç gün süre vermelidir?
Borçlar Kanunu'na göre kiracıların sorumlulukları yeniden düzenlendi. Kanun kapsamında kiracının ödemelerini zamanında yapması gerekiyor. Bu durumda mal sahibi ödemesini geciktiren kiracı için sözleşmeyi feshetme hakkına sahip.
30 günlük süre
Kiracı, kiralananın teslim edilmesiyle muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre vererek, bu sürede de ifa etmeme halinde, sözleşmeyi feshedeceğini ifade edebilir. Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gün oluyor. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapılmasıyla tarihi izleyen günden itibaren işleyebiliyor.
Yasalar kiracıyı koruyor
Kiracıyı koruyan yasalara göre ev sahibinin “Çık.” demesi yeterli olmuyor. Kiracının evden çıkması mal sahibinin yasalarda bulunan tahliye nedenlerinden bir gerekçe sunma şartı gerekiyor. Bir kira yılında iki haklı ihtar alan kiracı evden çıkarılabiliyor.
Kiracı için resmi uyarı
Kira sözleşmesinde tahliye taahhüdü olsa bile kiracı ile ev sahibi arasında zaman zaman anlaşmazlıklar meydana geliyor. Öncelikli olarak gerekli belgeler eşliğinden noter onaylı bir ihtarname ile kiracıya tahliye için süre veriliyor. Noterden gelen bu ihtarnameyle kiracıya durumun ciddiyeti de sunuluyor. Bu süre, durumlara göre değişebiliyor. Kiracı adına çıkan ihtarnamede, sözleşmenin feshedildiğini duyuran resmi bir uyarı niteliğine sahip. İhtarnamenin kiracıya, tahliye verilen tarihten bir ay önce kadar ulaştırılıyor.
Kiracı evden çıkmazsa ne olur?
İhtarnamenin ardından süreye rağmen kiracı evden çıkmazsa bu durumda devreye mahkeme giriyor. Mal sahibi, kiracıya “tahliye davası” açabiliyor. Tahliye davası, kiraya veren kişiden kaynaklanan nedenler ve kiracı nedeniyle yaşanan sebepler şeklinde ki farklı başlıkla açılıyor. Kira sözleşmesinin sona ermesine rağmen evden çıkmayan kiracılara direkt dava açılırken tahliye taahhüdü imzalayarak olası durumda evden çıkmayan kiracılar için ilk yol, ihtarname süreci oluyor. Açılan davada şartlar yeniden incelenerek durumun tahliye için uygun olup olmadığına bakılıyor. Dava sonucunda eğer sözleşme hâlâ devam ediyorsa feshediliyor ve resmî olarak tahliye kararı çıkartılıyor. Sözleşmenin zaten bittiği davalarda direkt olarak evi boşaltmasına karar veriliyor.
Kira sözleşmesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli?
- Kiraya verenin mülk sahibi olduğu yazılı tapuyu ya da vekaleti görerek kontratı doldurmalı.
- Kontrata mülke ile ilgili bilgiler olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgiler yazılmalı.
- Kiraya veren ve kiracıyla ilgili kişisel bilgileri eksiksiz doldurmal.
- Kiralayan ile anlaşılan kira bedeli ve ödeme tarihleri yazılmalı.
- Kira kontratındaki tarihler doğru olmalı.
- Kiralanan mülkün içindeki demirbaşlara ait bilgiler eksiksiz doldurulmalı.
- Kira kontratını kefiller huzurunda imzalanmalı.
- Kira kontratının bütün sayfalarında her iki tarafın imzası olmalı.
– Sözleşmeye, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgileri ve ne şekilde yatırılacağı yazılmalı.
– Kira kontratında depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği açıklanmalı.
- Kira bedeli havale veya eft olarak gönderilecekse “2019 yılı Temmuz ayı kira bedeli” şeklinde bir açıklama ile gönderilmeli.