19 / 04 / 2024

Kiracı eve zarar verdiyse ne yapılır?

Kiracı eve zarar verdiyse ne yapılır?

Evinizi kiraya verdiğinizi ve kira süresinin bitmesi ile evden çıkan kiracının eve zarar verdiğini farzedelim. Peki kiracı eve zarar verdiyse ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı...


Kiracı eve zarar verdiyse ne yapılır?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.

 

Gayrimenkul kiralamalarında imzalanan kira sözleşmesi kapsamında bilindiği üzere, kiralanan gayrimenkule; kiracısına; kiraya verenine ve kiralama işlemine ilişkin bilgilere yer veriliyor.


Kiracının evi nasıl teslim aldıysa ve sözleşmede nasıl yer alıyorsa öyle bırakması gerekiyor. Evinizi kiraya verdiğinizi ve kira süresinin bitmesi ile evden çıkan kiracının eve zarar verdiğini farzedelim.Peki 

kiracı eve zarar verdiyse ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı...


Kiracı evin demirbaşlarına ve eve verdiği zararı karşılamakla yükümlü oluyor. Bu tür durumlara karşı kiracı ve ev sahibi arasında bir kira kontratı ya da kira sözleşmesi mutlaka olması ve sözleşmede evin kiraya verilirkenki durumu açıkça belirtilmesi hak kaybı yaşamamak adına faydalı oluyor.


Evin durumu sözleşmede belirtilmişse ve kiracı sözleşmede yazan demirbaşlara ya da eve zarar verdiyse bunu karşılamak zorunda oluyor. Ev sahibi zararı depozitodan kesebiliyor. Depozito yoksa kiracıdan tahsil ediyor. Kiracı buna itiraz ederse mal sahibi sulh hukuk mahkemelerine dava açabiliyor.


Kiracı anahtarı vermeden kaçtı ne yapmalıyım?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com