19 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi bitmeden evden çıkabilir miyim?

Kira sözleşmesi bitmeden evden çıkabilir miyim?

Kira sözleşmesi ev veya mal sahibi ile kiracı kurum ya da kişi arasında yapılan anlaşma oluyor. Peki "Kira sözleşmesi bitmeden evden çıkabilir miyim?" diye merak ediyorsanız işte yanıtı...


Kira sözleşmesi bitmeden evden çıkabilir miyim?

Kira sözleşmesi ev ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracısı arasında imzalanıyor. Bu sözleşme belli bir süreliğine imzalanıyor. Ancak tarafların sözleşmeyi feshetmemesi durumlarında sözleşme aynı koşullarda bir seneliğine daha yenilenmiş oluyor.


Bazı durumlarda kiracı kira sözleşme süresi bitmeden evden çıkmak isteyebiliyor.Peki "Kira sözleşmesi bitmeden evden çıkabilir miyim?" diye merak ediyorsanız işte yanıtı...


Kiracı kontrat süresi bitmeden evden çıkmak istiyorsa öncelikle ev sahibiyle karşılıklı anlaşma yoluna gitmesi gerekiyor. Karşılıklı anlaşma yolu ile en sorunsuz yoldan evden çıkabiliyor.


Eğer karşılıklı anlaşma yoksa kiracı sözleşmeyi detaylı bir şekilde inceliyor. Bu sözleşmeler farklılık gösterseler de evin kullanılabilirliğinin kalmaması, sağlık koşullarını tehdit ediyor olması gibi hayati konularda kiracıya sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkı veriyor.


Böyle durumlarda sözleşmeye uygun olarak belli bir süre önceden resmi kanallardan bildirmek suretiyle evden çıkılabilir, noterden ilgili maddelerin de yazıldığı bir bildirim çekilmesi ve anahtar teslim işleminin tamamlanmış olması yani teslim tesellüm tutanağının düzenlenmiş olması gerekiyor. 


Bazı ev sahiplerinin kirayı almaya devam etmek için anahtarı teslim almadığı da çokça rastlanan bir durum oluyor.  Bunun da garantili çözümü biraz maliyetli de olsa noter aracılığıyla teslimden geçiyor.


Bu şartlar oluşmadan kiracı evden çıkarsa sözleşme bitmediği için ev boşaltılmış olsa bile, ev sahibinin kira bedellerini kiracısından isteme hakkı oluyor ve dava açabiliyor.

Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com