19 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranları son ayların en düşük seviyesinde!

Konut kredisi faiz oranları son ayların en düşük seviyesinde!

Düşmeye devam eden konut kredisi faiz oranları son beş ayın en düşük seviyesine ulaştı. Bankaların güncel konut kredisi faizleri yüzde 1.68 oranına kadar geriledi...



Konut kredisi faiz oranları 2018 Ekim ayından itibaren girdiği düşüş trendini sürdürüyor. Faiz oranlarında yaşanan düşüş ivmesi döviz kurunun da düşmesiyle de hızlandı. Şubat ayının ilk haftasında 8 banka konut kredisi faiz oranlarını indirdi.


Kredi Pazarı’nın yaptığı araştırmalara göre, bankaların güncel konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 2.10’ye geriledi. Bu oran Ağustos 2018'den itibaren görülen en düşük seviye oldu. Güncel konut kredisi faiz oranları yüzde 1.68 oranına kadar düştü. Bu seviye ise 2018 Eylül ayından sonra beş aylık dönemde görülen en düşük oranlar oldu. En yüksek konut kredisi faiz oranı ise şu an için yüzde 2.7.


5 yıl vadeli yüzde 1.68 faiz oranı ile 100 bin TL konut kredisi için konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık ödeme tutarı 2 bin 650 TL oluyor. 5 yıl vade sonunda yapılan toplam geri ödeme miktarı ise 159 bin liraya karşılık geliyor. 100 bin TL’lik konut kredisinde faiz ödemesi sadece 59 bin TL oluyor. 


Son haftalarda konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüşün uzun zamandr konut alımını erteleyen vatandaşı harekete geçirmesi bekleniyor. Sektör uzmanları konut alacak vatandaşların faiz oranlarını hızla değerlendirmesi gerektiğini söyleyerek konut maliyetlerinin yüzde 60’ın üzerinde arttığını ve bu dönemde maliyet artışlarının henüz konut fiyatlarına yansımadığını belirtiyor.


Son yılların verileri konut kredisi ve konut fiyat endeksleri değerlendirildiğinde konut kredisi faiz oranları ile konut fiyatlarının ters orantılı hareket ettiği net şekilde görülebiliyor. 2018 Ağustos'tan itibaren artan konut maliyetlerine karşın konut fiyatlarında ciddi oranda bir yükseliş yaşanmadı. Konut kredisi faiz oranları psikolojik seviyelere yaklaşmışken konut fiyatlarının artış öncesi son zamanlarını değerlendirmek faydalı olacak.