28 / 03 / 2024

Çevre için 22 milyon liralık destek sağlandı!

Çevre için 22 milyon liralık destek sağlandı!

Çevre kirliliğinin giderilmesi için 163 projeye toplam 13 milyon lira destek verilirken, çevre temizlik araçları için 2 bin 265, atıksu arıtma tesisleri için 1 milyon 615 bin lira destek sağlandı



Çevre kirliliğinin giderilmesi için 163 projeye toplam 13 milyon lira destek verilirken, çevre temizlik araçları için 2 bin 265, atıksu arıtma tesisleri için 1 milyon 615 bin, katı atık tesisleri için 1 milyon 600 bin lira destek sağlandı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen yıl çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik projeler için yerel yönetimlere toplam 21 milyon 820 bin lira yardımda bulundu.


Bakanlıktan alınan bilgiye, Çevre Gelirlerinin Takip ve Tahsili ile Tahsilat Karşılığı Öngörülen Ödeneğin Kullanımı Hakkındaki Yönetmelik çerçevesinde, belediyeler, il özel idareleri, kaymakamlıklar ve bunların oluşturduğu birliklere şartlı nakdi yardım yapılıyor.


Bu kapsamda, çevre katkı payı, çevre konusundaki idari para cezaları ile büyükşehir belediyelerinin atık su bedellerinden elde edilen gelir, yine çevre için yerel yönetimlere de aktarılıyor.


Bakanlık, geçen yıl kurum ve kuruluşlara, çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik 213 proje için toplam 21 milyon 820 bin 648 lira şartlı nakdi yardım yaptı.


En çok yardım, çevre kirliliğinin giderilmesi çalışmaları için verildi. Bu çerçevede, çevre ve halk sağlığını tehdit eden her türlü haşereyle mücadele amacıyla ilaçlama makinesi ve ilaç alımı, çöp konteyneri alımı, yerleşim yerlerinden geçen derelerin temizliği gibi çalışmaları kapsayan 162 proje için 13 milyon 121 bin lira destek sağlandı.


Çöp toplama ve yol süpürme araçları ile vidanjör alımı için de 2 milyon 265 bin lira nakdi yardımda bulunuldu. Bakanlık, 12 atık su arıtma tesisi projesine 1 milyon 615 bin 648 lira, 5 katı atık tesisi için de 1 milyon 600 bin lira destek verdi.


-Bisiklet yolu için 1 milyon 278 bin lira


Kentsel dönüşümle ekolojik şehirleri artırmayı hedefleyen Bakanlık, "81 İlde Bisiklet Yolu Projesi" ile bisiklet yolu yapan belediyelere maddi yardımda bulunuyor.


Bisiklet yollarıyla araç kullanımını azaltarak hava kirliliğinin önüne geçmeyi hedefleyen Bakanlık, bisiklet yolu için gelen başvuruları komisyonda değerlendirerek, uygun projelere destek veriyor. Bu kapsamda geçen yıl bisiklet yolu projelerine 1 milyon 278 bin lira ayrıldı. 


Bunların yanı sıra 6 katı atık tesisi rehabilitasyon projesine 1 milyon 300 bin, 5 kanalizasyon projesine de 441 bin lira destek sağlandı. Kurum ve kuruluşların katı atık, atık su arıtma, kanalizasyon gibi projelerinin başka firmalarca çizilmesi, fizibilitesi gibi hizmetler için yapılan yardımın miktarı ise 200 bin lira olarak gerçekleşti.


AA