18 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi nereye yatar?

Veraset ve intikal vergisi nereye yatar?

Veraset ve intikal vergisinden mükellef olanların öncelikle beyanname vermesi sonrasında ödeme yapması gerekiyor. Peki veraset ve intikal vergisi nereye yatar?


Veraset ve intikal vergisi nereye yatar?

Bir kimsenin vefatı üzerine, sahibi olduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali veraset ve intikal vergisine tabi tutuluyor. 


Vergi ödemeleri için öncelikle beyanname veriliyor. Veraset ve intikal vergisi beyannamesi;


*Veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, ivazsız intikallerde tasarrufu yapan kişinin ikametgâhının, tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde bunların merkezlerinin bulunduğu yerdeki vergi dairesine,


* Muris veya tasarrufu yapan kişinin ikametgâhı yabancı bir ülkede ise bunların Türkiye'deki son ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine,


*Mükellefin yabancı memlekette bulunması halinde beyanname, mükellefin bulunduğu yerdeki Türkiye Konsolosluğuna, verilebiliyor.


Ancak, muris veya tasarrufu yapan şahsın Türkiye'de hiç ikamet etmediği veya son ikametgâhının tespit olunamadığı takdirde veraset ve intikal vergisi beyannamelerinin, veraset yoluyla veya sair surette ivazsız tarzda intikal eden malın bulunduğu veya mükelleflerin ikametgâhlarının bağlı bulunduğu yer vergi dairesine verilebiliyor.


Beyannameler ilgili vergi dairelerine bizzat elden verilebileceği gibi taahhütlü olarak posta ile de gönderilebiliyor. Peki veraset ve intikal vergisi nereye yatar?


Vergi, Veraset ve İntikal Vergi Dairelerine ödeniyor. Vergi ödemelerinin, Kanununa göre veraset ve intikal vergisinin tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor.


Veraset ve intikal vergisinin ilk taksit ödemelerinin başlaması için son 9 gün bulunuyor. İlk taksit 31 Mayıs tarihine kadar ödenebilecek.İkinci taksitler ise Kasım ayında yatırılacak.

Veraset ve intikal vergisi hesaplama!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com