Bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı taşınmazların kabul edilmesi sonucunda devlete ödenmesi gereken vergi veraset ve intikal vergisi bulunuyor.Peki,veraset ve intikal vergisi nasıl ödenir?
Veraset ve intikal vergisi nasıl ödenir?
7338 sayılı kanunda Veraset ve intikal vergisi ile ilgili esaslar yer alıyor.Veraset ve intikal vergisi oranları, kalan mirasın değeri üzerinden hesaplanıyor ve farklı değerler üzerinden veraset ve intikal vergisi oranı belirleniyor.
Veraset ve intikal vergisi hesaplamaları birkaç nokta göz önünde bulundurularak yapılıyor. Dikkate alınan hususlar şu şekilde:
-Yasal mirasçıların, miras üzerindeki paylarının net bir şekilde belirlenmesi,
-Belirlenen paylar üzerinden istisnai tutarın düşülmesi,
-Ortaya çıkan tutar üzerinden mevzuatta belirtilen oranların hesaplanması ile vergi, Veraset ve İntikal Vergi Dairelerine ödeniyor.
Taşınmaz mala isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir yapılamıyor.Üzerinde hal iddia edilemiyor. Teminat gösterildiği zaman intikal eden gayrimenkullerin bir kısmının veya tamamının devrine izin verilebiliyor.
Miras kalan malları üzerinize aldıktan sonra, söz konusu mallar için vergi ödemelerinin, Kanununa göre veraset ve intikal vergisinin tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.
2015 için ödenmesi gereken veraset ve intikal vergisi 1/1/2015 tarihinden itibaren 7338 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b), (d) ve (e) bentlerinde yer alan istisna tutarları;
*Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 161.097 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 322.392 TL),
*İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 3.711 TL,
*Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerde 3.711 TL olarak dikkate alınacaktır.
Mirasın hükmen reddi nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com