07 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi muafiyeti 2015!

Veraset ve intikal vergisi muafiyeti 2015!

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu kapsamında göre bazı kişiler veraset ve intikal vergisinden muaf tutuluyor. Peki Veraset ve İntikal Vergisinden kimler muaf tutuluyor?İşte veraset ve intikal vergisi muafiyeti 2015..


Veraset ve intikal vergisi muafiyeti 2015!

Veraset İntikal Vergisi, Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların; ölüm, bağış (hibe) ya da herhangi bir şekilde karşılıksız olarak bir kişinin mülkiyetinden diğer bir kişinin mülkiyetine geçmesi sonucu ödenen bir vergi çeşidi olarak tanımlanıyor.

Veraset ve İntikal Vergisi göre 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte gerçek ve tüzel kişilerce ödeniyor.

Söz konusu vergi, Veraset ve İntikal Vergi Dairelerine ödenirken, mal beyannamesi ise bağlı olunan belediyeye veriliyor.Peki Veraset ve İntikal Vergisinden kimler muaf tutuluyor?

Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre bu vergiden kimi gerçek ve tüzel kişiler muaf tutuluyor.Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti kanunda üç ana başlık altında inceleniyor:

1.Kamusal muafiyetler:kamu kuruluşları, emekli ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, kamuya yararlı sayılan dernekler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları kuruluşlardan kurumlar vergisinden muaf olanlar, 

2.Kamu yararı amacı güden teşekküllere sağlananmuafiyetler: 1.madde de sayılanların dışında kalan tüzel kişilere ait olup kamu yararı için; ilim, araştırma, kültür, sanat, sağlık, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi alanlarda faaliyette bulunmak amacıyla kurulan kuruluşlar, 

3.Diplomatik muafiyetler:Yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları (fahri konsoloslar hariç) ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve o devletin uyruğunda bulunan memurları ve Türkiye’de resmi bir göreve memur edilenler ve bu sayılanların aile bireyleri, veraset ve intikal vergisinden muaf oluyor.

Veraset ve intikal vergisi ne kadar 2015?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com