20 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi için gerekli belgeler nelerdir?

Veraset ve intikal vergisi için gerekli belgeler nelerdir?

Veraset ve intikal vergisi kanunu gereğince vergi, vefat ve bağış durumlarında intikal eden mallar için ödeniyor.Peki veraset ve intikal vergisi için gerekli belgeler nelerdir?


Veraset ve intikal vergisi için gerekli belgeler nelerdir?

Miras vergisi olarakta bilinen veraset intikal vergisi; bedelsiz veya karşılıksız olarak elde edilen servet unsurlarından alınan bir  servet vergisi olarak karşımıza çıkıyor.  Kişi miras, vasiyet, vb. yollarla servete sahip olduğunda veraset vergisi; bağış veya başka yollardan servet sahip oluyorsa intikal vergisi ödemekle yükümlü oluyor. 


Mirasçıların, kendilerine intikal eden mallarla ilgili olarak işlem yapabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Bunun için de mahkemeye başvurarak veraset belgesi almaları gerekiyor. Peki veraset ve intikal vergisi için gerekli belgeler nelerdir?


Kendilerine veraset yoluyla veya ivazsız surette intikal eden mallar dolayısıyla veraset ve intikal vergisi beyannamesi düzenleyenler, beyannameyi ilgili vergi dairesine verirken intikal eden malların çeşidine göre bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor.


Veraset ilanı, vasiyetname, miras mukavelenamesi, borç ve masraflara ait belgeler, ticari bilanço ve gelir tablosu, gayrimenkuller için, tapunun fotokopisi ve emlak vergisi değerini gösteren ilgili belediyeden alınmış bir belge, ölüm ve Mirasçılık Bildirimi; Bu bildirim formu, veraset ve intikal vergisini tarha yetkili vergi dairelerinden alınıp doldurulduktan sonra, ölenin son ikametgâhının bağlı olduğu muhtarlığa tasdik ettirilmesi zorunlu oluyor. Ancak, 2007 tarihinden itibaren vergi dairelerince ölenin T.C. Kimlik Numarası ile sorgulama yapılarak nüfus kayıt sisteminden  alınan ölen eden kişinin son ikametgâhını gösterir belgenin alınması mümkün bulunduğundan bu belgenin muhtarlıktan alınması gerekmiyor.


Vergi ödemesi yapmadan önce beyanname veriliyor. Veraset ve intikal vergisi beyannamesi;


*Veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, ivazsız intikallerde tasarrufu yapan kişinin ikametgâhının, tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde bunların merkezlerinin bulunduğu yerdeki vergi dairesine,


*Muris veya tasarrufu yapan kişinin ikametgâhı yabancı bir ülkede ise bunların Türkiye'deki son ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine,


*Mükellefin yabancı memlekette bulunması halinde beyanname, mükellefin bulunduğu yerdeki Türkiye Konsolosluğuna, verilebiliyor.

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com