Üç yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte veraset ve intikal vergisi ödeniyor. Peki veraset ve intikal vergisi hangi durumlarda ödenir?
Veraset ve intikal vergisi hangi durumlarda ödenir?
Veraset ve İntikal Vergisi Kanununda verginin hangi durumlarda verileceğine,ne zaman verileceğine dair bilgiler yer alıyor.
Veraset ve intikal vergisi diğer adıyla miras vergisi, 3 yılda ve her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte gerçek ve tüzel kişilerce ödeniyor.Peki veraset ve intikal vergisi hangi durumlarda ödenir?
Veraset ve intikal vergisi ödenen durumlar şu şekilde sıralanıyor:
- Bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikal etmesi,
- Malların herhangi bir suretle ivazsız (karşılıksız) bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikal etmesidir.
Söz konusu vergi, Veraset ve İntikal Vergi Dairelerine ödenirken, mal beyannamesi ise bağlı olunan belediyeye veriliyor.
Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin veraset ve intikal vergisi beyannamesi;Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ise ölüm tarihinden itibaren dört ay içinde,Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ve mükellefler yabancı bir memlekette bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden altı ay içinde verilir,Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ve mükellefler Türkiye’de bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden altı ay içinde,Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ve mükellefler ölenin bulunduğu memlekette bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden dört ay içinde,
Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ve mükellefler ölenin bulunduğu memleketin dışında başka bir yabancı memlekette bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden sekiz
ay içinde,Gaiplik halinde gaiplik kararının ölüm siciline işlendiği tarihi takip eden bir ay içinde,veriliyor.
Diğer suretle meydana gelen ve değerleri toplamı istisna hadlerinin altında kalan ivazsız intikaller için beyanname verilmiyor.
Veraset ve intikal vergisi hesaplama örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com