18 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası!

Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası!

Mirasçıların vergisel sorumlulukları arasında Veraset ve intikal vergisi de bulunuyor. Vergiyi, malın iktisap ettiği kişi ödüyor.Peki veraset ve intikal vergisi gecikme cezası nedir?


Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası!

7338 sayılı kanuna göre, Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabi oluyor.


Ölüme bağlı tasarrufları halleri ile hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisap durumlarında karşımıza çıkan bu vergiyi, malın iktisap ettiği kişi ödüyor.


Miras vergisi olarakta adlandırılan veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte ödeniyor.Peki veraset ve intikal vergisi gecikme cezası nedir?


Müteveffanın sağlığında icra dairesine veya mahkemeye intikal etmiş ve takibedilmekte olan alacak ve borçlarının beyannamede sarahaten gösterilmesi şart oluyor.  Bu alacak ve borçların vergileri tahakkuk ettirilerek tahsilleri icra dairesi veya mahkemenin vereceği kati karar veya hüküm neticesine intizaren tecil olunuyor. 


Şukadar ki, bu tecil her ne suretle olursa olsun, hiçbir zaman on seneden fazla devam edemiyor. Mükellefler her altı ayda bir icra ve dava vaziyetlerini bir dilekçe ile vergi dairesine bildirmeye mecbur oluyor.  Bu bildirim yapılmadığı takdirde tecil olunan vergiler derhal tahsil ediliyor.  Tecil olunan vergilerin taallük eylediği davalar tecil müddetinden sonra neticelenecek olursa mükelleflerin müracaatı üzerine ve tebeyyün edecek hale göre gereken düzeltmeler yapılır ve fazla alınmış vergiler varsa, terkin ve sahiplerine geri veriliyor. 


Murisin ölüm tarihinden önce, kanunlara veya kanunların verdiği yetkiye dayanarak kamu düzeni koyan mevzuata göre kısmen ya da tamamen ilgili kuruluşlara bedelsiz devri konusunda işleme başlanılmış olan gayrimenkullere ait vergiler de yukarıdaki fıkrada belirtilen esaslar çerçevesinde tecil olunuyor. Verginin tahsili halinde gecikme zammı yüzde elli noksanı ile uygulanıyor. 

Veraset ve intikal vergisi 2015 tarifesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com