02 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verme süresi!

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verme süresi!

Her il veya ilçede bir vergi dairesi veraset ve intikal vergisi ile vazifelendiriliyor. Mükelleflerin ilgili vergi dairesine beyanname verilmesi gerekiyor,beyanname vekaleten imzalanamıyor.Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi verme süresi nedir?


Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verme süresi!

Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre bir kimsenin ölümünden sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda devlete ödenmesi gereken vergi veraset ve intikal vergisi olarak tanımlanıyor.

Kanuna göre, Veraset tarikiyle veya sair suretiyle ivazsız bir tarzda mal iktisap edenler, iktisap ettikleri malları, 5602 sayılı Kanun kapsamında şans oyunları düzenleyen ilgili kurum ve kuruluşlar ile yarışma ve çekilişi düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler ikramiye kazananların ikramiyelerinden kesilen vergileri, bir beyanname ile bildirmeye mecbur oluyor.

Beyannameler,vergi dairelerine, (c) fıkrasına giren hallerde Maliye Vekaletine veriliyor. Yabancı memleketlerde bulunan mükellefler beyannamelerini Türkiye konsolosluklarına veriyor. 

Beyannamenin her mükellef için ayrı ayrı veya müştereken verilmesi caiz oluyor.Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi verme süresi nedir?

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;

Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;

Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde verilmesi gerekiyor.

Veraset ve intikal vergisi için gerekli evraklar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com