18 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi nereye verilecek?

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi nereye verilecek?

Veraset yolu ile kişiye bir gayrimenkulün kalması durumunda, bu mallar için beyanname vermek gerekiyor. Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi nereye verilecek?


Veraset ve intikal vergisi beyannamesi nereye verilecek?

Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların; ölüm, bağış ya da herhangi bir şekilde karşılıksız olarak bir kişinin mülkiyetinden diğer bir kişinin mülkiyetine geçmesi Veraset ve İntikal Vergisi doğuyor.


Miras vergisi olarakta adlandırılan v eraset ve intikal vergisi, tahakkuk tarihinden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.


Ancak Vergi ödemesinden önce, mükelleflerin beyanname vermesi gerekiyor. Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içinde beyanname verilmesi gerekiyor.


Mükellefler, veraset ve intikal vergisi beyannamesini;

-Veraset yoluyla gerçekleşen intikallerde ölen kimsenin ikametgâhının bulunduğu,

-Diğer suretle gerçekleşen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgâhının bulunduğu,

-Tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde merkezlerinin bulunduğu,

-Miras bırakanın veya bu tasarrufu yapan şahsın ikametgâhı yabancı memlekette ise

-Türkiye’deki son ikametgâhının bulunduğu, bulunduğu yerdeki vergi dairesine veriyor.


Vergi için verilmesi gereken beyannameler verilmez ya da geç verilirse,mükelleflere usulsüzlük yada ziyaı cezalar kesilebiliyor.

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi için gerekli evraklar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com