Veraset ve intikal yolu ile taşınmaz sahibi olan kişi veraset ve intikal vergisi mükellefi oluyor ve beyanname vermek gerekiyor. Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi için gerekli evraklar nelerdir?
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi için gerekli evraklar!
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre veraset yoluyla veya karşılıksız bir şekilde mal kazanan şahıs veraset ve intikal vergisi mükellefi oluyor.
Veraset ve intikal yolu ile edinilen gayrimenkuller adına beyanname vermek gerekiyor. Söz konusu beyanname, gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyeye yapılıyor.
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi doldurulmasında veraset ilamı ve varislerin adı, soyadı ve imzasına da yer verilmesi gerekiyor. Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi için gerekli evraklar nelerdir?
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi için gerekli evraklar şu şekilde:
-Veraset ilamı (Mirasçılık Belgesi),
-Vasiyetname, miras mukavelenamesi,
-Borç ve masraflara ait belgeler,
-Ticari bilanço ve gelir tablosu,
-Gayrimenkuller için, tapunun fotokopisi ve emlak vergisi değerini gösteren ilgili belediyeden alınmış bir belge,
- Ölüm ve Mirasçılık Bildirimi; Bu bildirim formu, veraset ve intikal vergisini tarha yetkili vergi dairelerinden alınıp doldurulduktan sonra, ölenin son ikametgâhının bağlı olduğu muhtarlığa tasdik ettirilmesi zorunlu oluyor.
Beyannameler;Ölüm Türkiye’de, mükellefleri de Türkiye’de ise, 4 (dört) ay; Ölüm Türkiye’de mükellefleri yurtdışında ise, 6 (altı) ay; Ölüm yurt dışında mükellefleri Türkiye’de ise, 6 (altı) ay; Ölüm yabancı bir ülkede mükellefleri ölümün olduğu ülkede ise, 4 (dört) ay, Başka bir yabancı ülkede ise 8 (sekiz) ay içinde veriliyor.
Veraset ve intikal vergisi dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com