18 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?

Bir kişinin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin mirasçıları tarafından kabul edilmesi sonucunda öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?


Veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?

Miras vergisi olarakta bilinen veraset ve intikal vergisi; miras vasiyet ve miras mukavelesi gibi ölüme bağlı tasarruf hali ile, hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları için devlete ödenen vergi olarak tanımlanıyor.


Veraset ve İntikal Vergisinin ödenebilmesi için ilk olarak Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor.Beyannameyi kendisine mal intikal eden gerçek veya tüzel kişiler veriyor. 


Veraset ve intikal vergisi beyanname verme süreleri bulunuyor.Veraset ve intikal vergisi beyanname verme süreleri şu şekilde:

*Ölüm Türkiye’de, mükellefleri de Türkiye’de ise, 4 (dört) ay; - Ölüm Türkiye’de mükellefleri yurtdışında ise, 6 (altı) ay; 

*Ölüm yurt dışında mükellefleri Türkiye’de ise, 6 (altı) ay; - Ölüm yabancı bir ülkede mükellefleri ölümün olduğu ülkede ise, 4 (dört) ay, 

*Başka bir yabancı ülkede ise 8 (sekiz) ay içinde veriliyor.Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?


Veraset yoluyla gerçekleşen intikallerde ölen kimsenin ikametgâhının bulunduğu, diğer suretle gerçekleşen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgâhının bulunduğu, tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde merkezlerinin bulunduğu,miras bırakanın veya bu tasarrufu yapan şahsın ikametgâhı yabancı memlekette ise Türkiye’deki son ikametgâhının bulunduğu, bulunduğu yerdeki vergi dairesine beyanname veriliyor.

2015 veraset ve intikal vergisi beyannamesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com