Veraset yolu ile taşınmaz mal sahibi olan mirasçıların veraset ve intikal vergisi ödemeleri ve öncesinde ise beyanname vermeleri gerekiyor. Peki veraset ve intikal beyannamesi ne zaman verilir?işte veraset ve intikal vergisi beyanname verme zamanı..
Veraset ve intikal vergisi beyanname verme zamanı!
Veraset ve İntikal Vergisi; bedelsiz veya karşılıksız bir şekilde elde edilen servet unsurlarına uygulanan varlık vergisi türü olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetindeki bir kişinin Türkiye hudutları dışında bulunan malını veraset tarikıyle veya sair suretle ivazsız bir tarzda iktisabeden ve Türkiye'de ikametgahı olmıyan ecnebi şahıs bu vergi ile mükellef tutulmuyor.
Veraset ve intikal yolu ile sahip olunan taşınmazlar için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Veraret ve İntikal Vergisi beyannamesi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye veriliyor. Peki veraset ve intikal beyannamesi ne zaman verilir?
Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin veraset ve intikal vergisi beyannamesi;Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ise ölüm tarihinden itibaren dört ay içinde,Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ve mükellefler yabancı bir memlekette bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden altı ay içinde veriliyor.Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ve mükellefler Türkiye’de bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden altı ay içinde,Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ve mükellefler ölenin bulunduğu memlekette bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden dört ay içinde,
Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ve mükellefler ölenin bulunduğu memleketin dışında başka bir yabancı memlekette bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden sekiz ay içinde,Gaiplik halinde gaiplik kararının ölüm siciline işlendiği tarihi takip eden bir ay içinde veriliyor.
Beyanname verildikten sonra vergi tahakkuk tarihinden itibaren ilk 3 yıl içinde her sene iki eşit taksit halinde ödenen veraset ve intikal vergisi, toplamda 6 taksitte ödeniyor.
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi dolu örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com