Veraset ve intikal yolu ile sahip olunan taşınmazlar için beyanname verilerek vergi ödenmesi gerekiyor. Peki, veraset ve intikal vergisi beyannamesi ne zaman verilir?İşte veraset ve intikal vergisi beyanname verme süresi..
Veraset ve intikal vergisi beyanname verme süresi!
Bedelsiz veya karşılıksız bir şekilde elde edilen servet unsurlarına uygulanan varlık vergisi türü veraset ve intikal vergisi olarak karşımıza çıkıyor.
Vergi tahakkuk tarihinden itibaren ilk 3 yıl içinde her sene iki eşit taksit halinde ödenen veraset ve intikal vergisi, toplamda 6 taksitte ödeniyor.
Vergiden önce beyanname verilmesi gerekiyor.Peki, "veraset ve intikal vergisi beyannamesi ne zaman verilir?Veraset ve intikal vergisi beyanname verme süresi nedir?" diyorsanız işte yanıtı..
-Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;
-Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;
-Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine verilmesi gerekiyor.
Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesine eklenecek belgeler de bulunuyor.Bu belgeler ise şu şekilde:
2) Veraset ilamının aslı veya onaylı örneği
3) Ölenin oturduğu yerdeki muhtardan alınacak ilmuhaber
4) Bankadaki paralar için faizli bakiyeyi gösterir bankadan alınacak belge
5) Araba için ruhsat fotokopisi
6) Tapu fotokopisi
7) Emlak vergi değerini gösterir belediye veya ilgililerden alınacak belge
8) Silah ve başka malların ruhsat fotokopisi
9) Hisse senedi ve ilmuhaber fotokopileri
10) İnidirilmesi talep edilen borç ve masraflara ait belgeler
11) Ticari bilanço ve gelir tablosu
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmezse ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com