03 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi 2015!

 Veraset ve intikal vergisi 2015!

Miras kanunu gereğince, menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi vergiyi doğuruyor.İşte veraset ve intikal vergisi 2015..


Veraset ve intikal vergisi 2015!

Veraset ve intikal vergisi, Türk Vergi sisteminde yer alan dolaysız vergilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.  Mükellef vergisini kendi ödüyorsa ve bu vergi yükü başkalarına devretmiyorsa bu vergi dolaysız vergi olarak adlandırılıyor. 


Kişi miras, vasiyet, vb. sebeplerle servete sahip olduğunda veraset ve intikal vergisi; bağış veya başka yollardan servet sahip oluyorsa intikal vergisi ödemekle yükümlü oluyor. 


Miras vasiyet ve miras mukavelesi gibi ölüme bağlı tasarrufları halleri ile hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisap durumlarında karşımıza çıkan bu vergiyi, malın iktisap ettiği kişi ödüyor.


Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Veraset yoluyla intikal eden mal, istisna haddinin altında kalsa dahi beyanname veriliyor.


Mükellefler, veraset ve intikal vergisi beyannamesini; Veraset yoluyla gerçekleşen intikallerde ölen kimsenin ikametgâhının bulunduğu, Diğer suretle gerçekleşen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgâhının bulunduğu, Tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde merkezlerinin bulunduğu, Miras bırakanın veya bu tasarrufu yapan şahsın ikametgâhı yabancı memlekette ise Türkiye’deki son ikametgâhının bulunduğu,7 bulunduğu yerdeki vergi dairesine veriyor.


Veraset ve intikal vergisinin ödemesi ise, tahakkukundan itibaren üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte ödenebiliyor.

2015 veraset ve intikal vergisi oranları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com