Veraset ve İntikal Kanununda verginin nasıl ödeneceği,kimler tarafından ödeneceğine dair maddeler yer alıyor.Peki "veraset ve intikal vergisi ödeyecek miyim? " diyorsanız işte yanıtı..
Veraset intikal vergisi ödeyecek miyim?
7338 sayılı kanun gereğince, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan kişilere ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabi oluyor.
Bir kişinin ölümü, Medeni Kanun hükümlerine göre hukuken ölümüne karar verilmesi veya hayatta iken yapılan bağışlamalar ile vergi meydana geliyor.Peki "veraset ve intikal vergisi ödeyecek miyim?diyorsanız işte yanıtı..
Veraset ve intikal vergisi ödenen durumlar şu şekilde sıralanıyor:
- Bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikal etmesi;
- Malların herhangi bir suretle ivazsız (karşılıksız) bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikal etmesidir.
Veraset ve intikal vergisi ödemekle yükümlü olan kişilerin öncelikle beyanname vermesi gerekiyor. Veraset ve intikal beyannamesi;Veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, ivazsız intikallerde tasarrufu yapan kişinin ikametgâhının, tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde bunların merkezlerinin bulunduğu yerdeki vergi dairesine,muris veya tasarrufu yapan kişinin ikametgâhı yabancı bir ülkede ise bunların Türkiye'deki son ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine,
Mükellefin yabancı memlekette bulunması halinde beyanname, mükellefin bulunduğu yerdeki Türkiye Konsolosluğuna,veriliyor.
Vergi, Mayıs ve Kasım ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor.Buna göre veraset ve intikal vergisi birinci taksit ödeme dönemi içinde bulunuyoruz.vergi ödeyecek olanların 31 Mayıs tarihine kadar ödemesini yapması gerekiyor.
Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com