03 / 05 / 2024

Tapuda trampa nasıl yapılır?

 Tapuda trampa nasıl yapılır?

Tapuda trampa nasıl yapılır? Tapuda trampa işlemi yalnızca tapu dairelerinden yapılıyor. Trampa işlemi evinizi satmak istediğinizde peşin para müşteri bulamadığınız zaman evi olan bir başkasıyla karşılıklı evlerin değiştirilmesi şeklinde oluyor...


Tapuda trampa nasıl yapılır?


Diyelim ki evinizi peşin paraya satıp yenisini almak istiyorsunuz. Ancak müşteri bulamadınız veya müşteriyi bulana kadar da almak istediğiniz evin fiyatı yükseldi. O halde bu işten çıkmak için şöyle bir yolunuz var:


Anlaştığınız birisiyle karşılıklı olarak evlerinizi değiştirebilirsiniz. Sizin almak istediğiniz evin sahibiyle anlaşarak sizin evinizi de kabul etmesi halinde ona verip takasa girmiş olursunuz. Evler arasında fiyat farkı olursa da bu fark taraflarca nakit olarak ödenebilir. Yada anlaşma durumuna göre bir başka malla ödenebilir.


Tapuda trampa nasıl yapılır? sorusunun cevabı ise işte yukarıdaki şekilde değiştirilmek istenen malların Tapu Sicil Müdürlüğü'nce resmi olarak tapuya tescil edilmesi şeklinde oluyor. Bu işleme halk arasında tapu takası da deniyor. (Tapuda trampa işlemine örnek Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmi web sitesinden alınmıştır)


Tapuda trampa için istenen belgeler!


Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilmesidir (BK.232). Değiştirilecek mallar taşınır veya taşınmaz mal olabilir.


Trampada değiştirilecek malların değerlerinin birbirine eşit olması şart değildir. Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabilir. Tapu sicil müdürlüğünün trampada değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi yoktur. Değerlerin eşit olmadığından bahisle akdi yapmaktan kaçınması da mümkün değildir. Değer eşitliği için  ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyecekse, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebilir.


Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların trampa yapılması mümkündür. Bu halde trampa istemi taşınmazların bulunduğu il veya ilçelerden herhangi birinde yapılabilir. İstemin yapıldığı tapu sicil müdürlüğünce, diğer ilçe tapu sicil müdürlüğünden kayıt örneği ve yetki istenerek işlem sonuçlandırılır ve kendisinden yetki istenen müdürlüğe işlemin hukuki dayanağını teşkil eden belgelerin ve resmi senedin tasdikli birer örneği bir yazı ekinde gönderilir. Bu yazıyı alan müdürlük tarafından yazı yevmiyeye alınarak gerekli tescil işlemi yapılır (TST.36, TKGM.Gn.1491). 

Taşınmaz mallarla, araba, silah, at gibi taşınır malların da trampası mümkündür. Trampanın kamulaştırma suretiyle yapılması da mümkündür.


a) Trampa işlemi için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.

1.Trampası yapılacak  taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı,

2.Trampa yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,

3.Trampa yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge,

5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.