İki ayrı kişinin tapuda üzerlerine tescilli bulunan gayrimenkullerini karşılıklı olarak birbirlerine devir etmeleri işlemine deniyor. Trampa sözleşmesi nedir? Trampa sözleşmesi nasıl hazırlanır? İşte yanıtı...
Trampa sözleşmesi nedir?
İki ayrı kişinin tapuda üzerlerine tescilli bulunan gayrimenkullerini karşılıklı olarak birbirlerine devir etmeleri işlemine deniyor.
Değiştirilecek mallar taşınır veya taşınmaz mal olabilir. Trampa edilecek taşınmaz malların değerlerinin birbirine eşit olması şart değildir.
Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabilir. Tapu sicil müdürlüğünün trampada değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi yoktur. Değerlerin eşit olmadığından bahisle akdi yapmaktan kaçınması da mümkün değildir.
Değer eşitliği için ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyerek, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebilir. Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların trampa yapılması mümkündür.
Trampa için neler gerekli?
1. Trampası yapılacak taşınmaz mallara ait tapu senetleri.
2. Trampa yapılacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
3. Trampa yapanların ikişer adet vesikalık fotoğrafı.
4. Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyum) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
5.Sözkonusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.
Trampa harcı
1. Taşınmaz malların ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı, tahsil edilir.
2. Ayrıca taşınmaz malların varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.
3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır.
Trampa sözleşmesi
Trampa sözleşmesi karşılıklı bir sözleşmedir. Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmedir. Her iki tarafın da asli edim yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu borçlar ise her iki taraf için de paradan başka bir şeydir.
Her iki taraf da, satım sözleşmesi ile kıyaslanırsa, hem alıcı hem satıcı durumundadırlar.
Taraflardan birinin diğerine ayrıca bir miktar para ödemesi de kararlaştırılabilinir.
Paranın para ile veya malın hizmet ile değiştirilmesi trampa sözleşmesi olmaz.
Trampa sözleşmesi çift satış sözleşmesinden farklıdır. Çift satış sözleşmesinde iki ayrı satış sözleşmesi vardır. Bunlar karşılıklı değildir, çünkü varlık ve devamlılıkları birbirine bağlı değildir. Birisinin geçersiz olması durumunda diğeri de geçersiz olmaz. Trampa sözleşmesinde ise tek bir hukuki işlem vardır.
TBK m. 283′e göre satım sözleşmesine uygulanan hükümler, niteliğine uyduğu ölçüde mal değişim sözleşmesine de uygulanır.