28 / 04 / 2024

Tapuda takas nedir?

 Tapuda takas nedir?

Trampa olarakta adlandırılan takas işlemi tapuda gerçekleştirilen işlemler arasında yer alıyor.Peki tapuda takas nedir?Tapuda takas nasıl yapılır?Tapuda takas işlemi için gerekli belgeler nelerdir?


Tapuda takas nedir?

Tapuda takas, bir malın başka bir malla değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor.Takasta değiştirilecek malların değerlerinin birbirine eşit olması şartı aranmıyor. Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor. 


Tapuda takas işleminin yapılabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve harç ödemenin yapılması gerekiyor.Tapu takası için gereken belegeler şu şekilde:


-Trampası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı,


-Trampa yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,


-Trampa yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,


-Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge, 5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.


Tapuda takas işlemi hakkındaki hükümlere Türk Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. Kanuna göre, tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen işlemler için devlet her iki taraftan tapu takas harcı talep ediyor. 


Devlet tarafından, her yıl belirlenen tapu takas harcı, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor.



Tapu hibesi nasıl olur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com