29 / 04 / 2024

Tapu hibesi nasıl olur?

 Tapu hibesi nasıl olur?

Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilebiliyor.Peki tapu hibesi nasıl olur?Tapu hibesi nasıl yapılır?İşte tapu hibesiyle ilgili bilinmeyenler..


Tapu hibesi nasıl olur?

Herhangi bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine tapu hibesi deniyor.Tapu hibesi aynı zamanda tapu bağışı olarakta adlandırılıyor.Tapu işlemleri satış yoluyla yapılabildiği gibi bağış yoluyla da yapılabiliyor.Devir işlemi için bir bedel alınmıyorsa tapu hibesi oluyor.


Tapunun hibe edilmesi konusunda bazı şartlar aranıyor.Reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi hibe yapamıyor.Vasiler de vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamıyor. 


Tapu dairesinde gerçekleşen tapu hibesi için bazı işlemlerin yerine getirilmesi gerekiyor.Tapuda hibe için gerekli belgeler:


- Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

- Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

- Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

- Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belgedir.


Tapu hibesinin mali yönü de bulunuyor.2015 tapu hibe harç oranları ise şu şekilde: 


-Bağışlanan taşınmaz malın belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden  68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor. 


-Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. 


-Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 


 

Tapu işlemleri için randevu!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com