29 / 04 / 2024

Tapuda takas harcı 2015!

 Tapuda takas harcı 2015!

Bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak adlandırılan tapuda takas için ödenmesi gereken bir harç bulunuyor.Peki tapuda takas harcı 2015 ne kadar?İşte tapuda takas harcı 2015..


Tapuda takas harcı 2015!

Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen tapuda takas, bir malın başka bir malla değiştirilmesi olarak adlandırılıyor.Tapu takas işlemleri Tapu Müdürlükleri'nde gerçekleştiriliyor. Takas işlemi için öncelikle gerekli evrakların tamamlanıp müracaat edilmesi gerekiyor.

 

Evraklarda herhangi bir eksiklik olmaması durumunda, takas harcı da ödenerek devir işlemi gerçekleşmiş oluyor. Tapu takas işlemleri sırasında,takası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı,takas yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,takas yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge, 5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belgenin olması gerekiyor.


Takasa konu gayrimenkullerin harç hesaplaması ile ilgili Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının 23.01.2012 tarih 8390 sayılı yazılarına göre gayrimenkullerin karşılıklı olarak takas edilmesi halinde tapu harcının bu iki gayrimenkulden  Emlak  vergisi değeri yüksek olan esas alınarak bu değer üzerinden, bu değerden yüksek bir değer bildirilmesi halinde bildirilen değer üzerinden her iki gayrimenkul için de hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilmesi gerekiyor.


Her yıl yeniden belirlenen tapu takas harcı, 2015 yılı için her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor. Harca esas bedel; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olamıyor.



Trampa yoluyla kamulaştırma!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com