03 / 05 / 2024

Trampa yoluyla kamulaştırma!

 Trampa yoluyla kamulaştırma!

Trampa yoluyla kamulaştırma, Devletin kamu hizmetinde kullandığı bir malını gerçek ya da özel hukuk tüzel kişilerine ait mallarla değiştirmesine deniyor. İşte trampa yoluyla kamulaştırma...


Trampa yoluyla kamulaştırma!


Trampa yani takas; taşınır veya taşınmaz bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemine deniyor. Trampa işleminde söz konusu malların mevcut değerlerinin eşit olma şartı aranmıyor. Yani herhangi bir taşınır veya taşınmaz mal başka bir malla değiştirilecekse aradaki değer farkı eşitliği sağlamak için para ödenerek kapatılabiliyor. Trampa işlemi yani malların değiş tokuşu farklı illerde bulunan taşınır veya taşınmazlar için de geçerli olabiliyor. Herhangi bir şehirdeki mal başka bir şehirdeki mal ile değiştirilebiliyor. Bunun için talebi alan Tapu Sicil Müdürlüğü, diğer ildeki müdürlükten kayıt örneği ve yetki isteyerek trampa işlemini sonuçlandırabiliyor. 


Trampa yoluyla kamulaştırma!


Devlet kamu hizmetinde kullandığı bir malını gerçek ya da özel hukuk tüzel kişilerine ait mallarla trampa edebiliyor. Ayrıca çeşitli kamu kuruluşları arasında da böyle bir değişim olabiliyor. Mal sahibinin kabul etmesi halinde kamulaştırma bedeli yerine idarenin kamu hizmetine tahsis edilmemiş olan taşınamz mallarından bu bedeli kısmen veya tamamen karşılayacak miktarı verilebiliyor. 


Kamulaştırma bedeli yerine verilecek taşınmaz malın değeri ihale komisyonunca yoksa bu amaçla kurulacak bir komisyonla tespit edilir. Taşınmaz mal bedelleri arasındaki fark taraflarca nakit olarak karşılanır. Ancak idarenin vereceği taşınmaz malın değeri kamulaştırma bedelinin yüzde 120'sini aşamaz. İdare kural olarak trampaya zorlanamıyor.