21 / 09 / 2024

Tapu tahsis belgesi nereden alınır?

 Tapu tahsis belgesi nereden alınır?

2981 sayılı İmar Affı Kanunu kapsamında tapu tahsisinin nasıl yapılacağına,tapuya nasıl çevrileceğine ve nereden alınacağına ilişkin bilgiler yer alıyor.Buna göre tapu tahsis belgesi nereden alınır?


Tapu tahsis belgesi nereden alınır?

Tapu tahsis belgesi, imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine ,belediye, vakıflar genel müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakkı içeren belgeye deniyor.


Bir bakıma açık tanımıyla şu şekilde anlatılıyor:Mesela bir vatandaşın tapu devlete ait gecekondusu var.Devlet ecekonduyu yıkmıyor, işgal parası da almıyor fakat ileride imar uygulaması yaptığı zaman  tapu tahsis belgen tapuya dönüşüyor. Bu süre icinde gecekonduyu oturan kişi yıkarsa hakkın kayboluyor anlamına gelen bir belge olarak özetleniyor.


Tapu tahsis belgesi, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor.Fakat islah imar planı veya kadastro planları ile belirlenen alanlarda tapu tahsis belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebiliyor.


Tapuya çevrilmesi için başvuruda İstenen Belgeler;başvuru dilekçesi noter onaylı beyanname ve taahhütname,tapu tahsis belgesi,imar Affı Müracaatı Belgesi,2000 TL’lik Banka Makbuzu,toprak parası ödenmiş ise Banka dekontu,satışlı yerler için Noter Satış,vefat edenler için veraset ilamı,kimlik fotokopisi,bağlı bulunulan Muhtarlıktan Form-5 belgesi,imar durumu,bazı durumlarda nüfus kayıt örneği ve isim, soy isim değişikliklerinde mahkeme kararıdır.


Tapu tahsis belgesini almak için söz konusu taşınmazın bulunduğu belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.


Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com