Yasalarda İmar Affı olarak tanımlanan tapu tahsis belgesinin alınması için başvuru yapılması gerekiyor.Peki tapu tahsis belgesi kime verilir?Tapu tahsis belgesi alma şartları nelerdir?
Tapu tahsis belgesi kime verilir?
2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakları ifade eden tapu tahsis belgesi,gecekondu ve bu yapıda oluşmuş gayrimenkullere veriliyor. Yasal düzenlemeler uyarınca ilgili kamu kurumlarınca kişileretapu tahsis belgesi verilmesi şartı ile mülkiyet hakkı tesisi sağlanıyor.
Kanuna göre hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde hak sahibi oluyor.
Tapu tahsis belgesi, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor.Islah imar planı veya kadastro planları ile belirlenen alanlarda tapu tahsis belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebiliyor.
Tapu tahsis belgesi ile tapu senedi çoğunlukla birbirine karıştırılıyor olsa da arasında farklar bulunuyor.Tapu senedi bir gayrimenkulde kişinin mutlak hak sahipliğini gösteriyor.
Tapu tahsis belgesi ise tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı tanımıyor. Yargıtay kararında tapu tahsis belgesinde tahsis edilen gayrimenkulün doğrudan doğruya ilgiliye mülkiyet hakkı vermediği hususu belirtiliyor.
Tapu tahsis belgesi alma şartları nelerdir?
Tapu tahsis belgesinin, mülkiyet hakkı sağlaması için bazı şartlar aranıyor.Bu şartlar:
-Tapu tahsis belgesinin usulüne uygun olması
- Tahsis yapılan kişilere verilen yerlerin imar planlarında bağımsız parsel haline gelmiş ve bağımsız tapuların oluşturulmuş olması.
-Belgenin konusu olan arsa-arazi ile ilgili mali yükümlülüklerin hak sahibi kişi tarafından yerine getirilmesi.
Tapu tahsis belgesi nasıl iptal edilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com