12 / 05 / 2024

Tapu harcını kimler öder?

 Tapu harcını kimler öder?

Tapu harcı, konutun emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, alım satım sırasında oluşan satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.Peki tapu harcını kimler öder?İşte tapu harcını ödemekle yükümlü kişiler..


Tapu harcını kimler öder?

mesken,arsa, arazi ve işyeri gibi taşınmaz malların alım satım işlemlerinin yapılabilmesi için tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. Devir işleminde, gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harcının da ödenmesi gerekiyor.


Ödenecek tapu harcı, her sene yeniden belirlenen tapu harcı oranlarının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanması ile bulunuyor.Gayrimenkullerin alım satım işlemleri için, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Örneğin satış bedeli 100 bin TL olan bir taşınmaz mal için 2 bin TL ödenmesi gerekiyor. 


Tapu harçları, taşınmaz işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili bankalardan da  tahsil olunabiliyor. Tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmesiyle tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.


Tapu harcını kimler öder?

Gayrimenkulun gerçek satış bedeli üzerinden binde 20’şer oranında tapu harcı ödeniyor. Söz konusu tapu harcı ise hem alıcı hem satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor.


Bu durumda taşınmazın gerçek satış bedeli üzerinden ödenecek binde 20 oranındaki tapu harcının binde 10'unu alıcı binde 10'unu ise satıcı ödüyor.


Tapu işlemleri için randevu!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com