Taşınmaz mal alım satım işlemlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşların tapu için belirlenen alım satım harcını ödemeleri gerekiyor.Peki tapu alım satım harcı nasıl hesaplanır?İşte tapu alım satım harcı hesaplama 2015..
2015 tapu alım satım harcı hesaplama!
Taşınmazların elden çıkarılması halinde mülkiyet devir işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların tapu işlemleri için tarafların öncelikle tapu dairesinden randevu alması gerekiyor.
Tapu dairesindeki alım satım işlemleri için Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak veya tapu müdürlüğünün resmi internet sayfasından online başvuru yaparak randevu alınabiliyor.
Tapu alım satım işlemleri için alınan randevunun gün ve saatinde yapılan işlemlerin tamamlanması ve mülkiyetin devri için tapu harcının ödenmesi gerekiyor.Peki tapu alım satım harcı nasıl hesaplanır?
Taşınmaz malların alım satım işlemleri için, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Bu bedel, hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor.
Örneğin, 200 bin TL'ye bir ev aldığınızı düşünelim. Hem alıcının hem de satıcının 4 bin TL harç ödemesi gerekiyor.
Ancak tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre bu bedel, yalnız alıcı tarafından da ödenebiliyor.
Ödenecek masraflar arasında tapu döner sermaye bedeli de bulunuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan bu bedelin de ödenmesi gerekiyor.
Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine peşin olarak ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor.Ayrıca e-tahsilat uygulaması bulunan belediyelerin internetten sitesinden de ödeme yapılabiliyor.
Tapu alım satım işlemleri nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com