28 / 03 / 2024

Tapu alım satım harcını nereye yatırabilirim?

Tapu alım satım harcını nereye yatırabilirim?

Taşınmaz malların gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanan tapu alım satım harcının ilgili yerlere yatırılması gerekiyor.Peki "tapu alım satım harcını nereye yatırabilirim?" diyorsanız işte yanıtı..


Tapu alım satım harcını nereye yatırabilirim?

Ev,işyeri,arsa ve arazi gibi taşınmaz mallara ait tüm işlemler tapu dairesinde gerçekleşiyor.Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım işlemi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve alım satım harcının yatırılması gerekiyor.


Mesken,dükkan,arsa ve arazi gibi taşınmaz malların alım satım işlemleri için, tapu satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç alınıyor. Bu bedeli hem alıcının hem de satıcının ayrı ayrı ödemesi gerekiyor.Örneğin bir taşınmazın değerinin 200 bin TL olduğunu düşünürsek hem alıcının hem satıcının 4 bin TL tapu alım satım harcı ödemesi gerekiyor. 


Ayrıca tarafların ödemeleri gereken tapu masrafları arasında tapu döner sermaye harcı da bulunuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre 82,50 TL olan döner sermaye masrafının da ödenmesi gerekiyor.Peki "tapu alım satım harcını nereye yatırabilirim?" diyorsanız işte yanıtı..


Tapu alım satım harçları, tapu işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilmesi halinde bankalae tarafından da tahsil edilebiliyor.


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulaması da bulunuyor. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirililiyor.


Tapu harçlarının ödendiği bankalar şu şekilde sıralanıyor:

- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

- TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.

- ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.

- OYAK BANK T.A.Ş.

- ŞEKERBANK A.Ş.

- T.C. ZİRAAT BANKASI

- T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

- T.HALK BANKASI T.A.Ş.

- T.İŞBANKASI A.Ş.

- TURKISH BANK

- YAPI VE KREDİ BANKASI

Tapu alım satım harcı eksik ödenirse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com