26 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışında tapu harcını kim öder?

 Gayrimenkul satışında tapu harcını kim öder?

Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin satış işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Bu satış işlemleri için belli oranlarda tapu harcı ödeniyor.Peki gayrimenkul satışında tapu harcını kim öder?


Gayrimenkul satışında tapu harcını kim öder?

Gayrimenkul devir ve iktisaplarındaki tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden belirleniyor.


Emlâk vergisi değeri 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değeri oluyor.Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor.


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabiliyor ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.


Gayrimenkul satışında tapu harcı, devir bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Peki gayrimenkul satışında tapu harcını kim öder? diyorsanız işte yanıtı..


Gayrimenkul satışı harcı olarak belirlenen binde 20, hem alıcı ve satıcı tarafından yrı ayrı ödüyor.Örneğin; 300 bin TL'lik satış bedeli olan bir mesken için 3 bin TL alıcı, 3 bin TL satıcı olmak üzere harç ödemesi yapılıyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenebiliyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili bankalar tarafından da tahsil edilebiliyor.

Gayrimenkul satışında tapudan istenen belgeler!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com