30 / 04 / 2024

Şerefiye bedeli ne zaman ödenir?

 Şerefiye bedeli ne zaman ödenir?

Şerefiye bedeli manzara, cephe, yön, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özelliklerden dolayı farklı oluyor.Peki şerefiye bedeli ne zaman ödenir?


Şerefiye bedeli ne zaman ödenir?

Şerefiye bedeli dairelerin fiyatlarının birbirinden farklı olmasına neden oluyor. Şerefiye bedelinin farklı olmasına sebepleri arasında manzara, cephe, yön, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özellikler yer alıyor.


Şerefiye bedeli hesaplaması Sistem Sayım programı kullanırak hesap ediliyor ve sistem Sayım programında gerekli bilgilerin girilmesi gerekiyor.İlk olarak konut adedi, toplu konutun parsellerinin toplamı, toplu konutun yapılacağı bölgenin enlemi ve rakım değeri, toplu konut alanının toplam parsel adedi, maliyet farkı giriliyor.


Parsel adı, parsel metrekare alanı ve parsellerde bulunan toplam blok adedi gibi parsele ilişkin bilgilerin kaydının tutulması gerekiyor.Bunun gibi bilgiler ışığında toplanan puanlara göre dairelerin şerefiye hesaplamaları yapılıyor.


Şerefiye bedeli ne zaman ödenir?

Anagayrimenkulün inşaatının bitmiş olması ile dairelerin satışlarında, daire ücretine ek olarak şerefiye bedeli talep edilebiliyor. 


Şerefiye bedeli manzara,cephe,yön,ulaşım,kat durumu,bahçe durumu,bahçe durumu,açıklık,gün ışığı,daire metrekaresine göre hesaplanıyor.


Şerefiye bedeli yapı kooperatiflerinden de talep edilebildiği gibi dairenin satışında ya da kiralanmasında da talep edilebiliyor. Yani şerefiye bedelini hem anagayrimenkulün yapım aşamasında ortakların ödemesi, hemde yapımı bitmiş olan dairelerin satışında, daireyi satın alacak kişinin ödemesi gerekiyor.


Şerefiye bedeli nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com