27 / 04 / 2024

Şerefiye raporu nedir?

Şerefiye raporu nedir?

Şerefiye bedeli konutların birbirinden farklı olan manzara, cephe, yönlerine göre fiyatlarının farkı olmasına sebep oluyor. Peki şerefiye raporu nedir? Şerefiye raporunda neler yer alır?


Şerefiye raporu nedir?

Tek çatı altında yer alan dairelerin satış değerlerinin  birbirinden farklı olmasının sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye, manzara, yön ve cephe farkı gibi değişikliklerden oluşan değer farkını ifade ediyor.


Şerefiye kriterleri şu şekilde sıralanabiliyor:manzara,cephe,yön, ulaşım,kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası,gün ışığı, daire metrekaresi gibi..


Şerefiye payının ne kadar olacağı ile ilgili hesaplamalar ise Sistem Sayim programı ile yapılıyor. Sistem sayim programına konut ile ilgili gerekli bilgilerin girilmesi sonucunda, şerefiye payının ücreti ile ilgili sonuca ulaşılabiliyor.


Sistem Sayim programına girilmesi gereken veriler arasında; Toplu konutta tüm blokları etkileyen değerler kaydı,parsellerin kaydı,bloklara ait bilgi kaydı,blokta bulunan yönlere ait veri kaydı bulunuyor.Peki şerefiye raporu nedir? Şerefiye raporunda neler yer alır? diyorsanız işte yanıtı..


Şerefiye raporu konutun bütün özelliklerinin tespiti sonucunda hazırlanan bir rapor olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye raporunda, arsa özellikleri, binalar, kabuller, değerlendirme kriterleri ve hesaplama şekli, hesaplamalar puanlamalar ve fiyatlandırmalar yer alıyor.


Ek 1-Yetki belgesi

Ek 2- Gayrimenkul değerleme uzmanlık belgesi

Ek 3- Değerlendirme Raporu

Ek 4- Blok adedince puanlama tablosu

Ek 5- Daire adedince tanıtım Kuponu

Ek 6- Yerleşim planı ve numarataj planı

Ek 7- Sistem izah namesi  

Şerefiye bedeline nasıl itiraz edilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com