27 / 04 / 2024

Şerefiye bedeli nereye ödenir?

Şerefiye bedeli nereye ödenir?

Anataşınmazda dairelerin fiyatlarının birbirinden farklı olmasının en belirgin nedeni şerefiye bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Peki şerefiye bedeli nereye ödenir?


Şerefiye bedeli nereye ödenir?

Aynı anataşınmaz içerisinde yer alıp da daire fiyatlarının farklı olmasının nedenlerinden bir tanesi de şerefiye bedeli olarak karşımıza çıkıyor. 


Şerefiye bedeli dairenin satışında ya da kiralanmasında talep edilebildiği gibi yapı kooperatiflerinden de talep edilebiliyor. Peki şerefiye bedeli nereye ödenir?


Şerefiye bedelini hem anataşınmazın yapım aşamasında ortakların ödemesi, hemde yapımı bitmiş olan dairelerin satışında, daireyi satın alacak kişinin ödemesi gerekiyor. 


Şerefiye bedeli hesabı, tek bir çatı altında yer alan ve aynı tip özelliklere sahip dairelerin fiyatları da aynı olmuyor.Fiyat farklılığı, şerefiye hesabı ile ortaya çıkıyor. Bir diğer deyişle, şerefiye hesabı bazı kıstasların meydana getirdiği fiyat farkı olarak ifade ediliyor..


Şerefiye bedeli hesabında göz önünde bulundurulan noktalar şu şekilde sıralanıyor;


* Manzara,

* Cephe,

* Yön,

* Ulaşım

* Kat durumu,

* Bahçe durumu,

* Açıklık,

* Kat irtifası,

* Gün ışığı..


Buna göre yukarıdaki özelliklerden birinin veya birkaçının dairelerde farklılık göstermesi sonucu, bu durum daire fiyatına yansıtılıyor. 

Şerefiye bedeli nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com