27 / 04 / 2024

Şerefiye bedeline itiraz edilir mi?

Şerefiye bedeline itiraz edilir mi?

Şerefiye bedeli; aynı özelliklere sahip ve aynı çatı altında yer alan dairelerin fiyatlarının birbirinden farklı olması anlamını taşıyor. Peki şerefiye bedeline itiraz edilir mi?


Şerefiye bedeline itiraz edilir mi?

Aynı apartmandaki evlerin fiyatlarının birbirinden farklı olmasına neden olan faktörlerden birisi de şerefiye bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye bedeli dairenin satışında ya da kiralanmasında talep edilebiliyor. 


Şerefiye bedelinin farklı olmasına sebep olan faktörler arasında; manzara, cephe, yön, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi hususlar yer alıyor.


Şerefiye bedeli hesabı sistem Sayım programı ile yapılıyor. Sistem Sayım programı ev ile ilgili gerekli bilgilerin girilmesi ile hesap ediliyor. Yapılan hesaplama sonucunda şerefiye bedeli tespit edilmiş oluyor. Bütün bu hesaplamalar ve ev özellikleri Teknik heyet tarafından bir raporda toplanıyor. Peki şerefiye bedeline itiraz edilir mi?


Kooperatif; değişik tip ve gruplar da ev yaptırabiliyor. Ancak bu evlerin geçici maliyet olarak fiyatlandırılması, 3 kişilik bir teknik heyet tarafından kıymet takdirlerinin yapılması gerekiyor. Bu rapor notere onaylatılarak  yine noter yoluyla ortaklara tebliğ ediliyor. Ortaklar 15 gün içerisinde bu bedellere itiraz edebiliyor.


İtiraz durumunda teknik heyetten bir,yönetim kurulundan bir, itiraz eden ortakların seçeceği bir kişi ile meydana gelecek 3 kişilik yeni kurul, bir kıymet takdirinde bulunuyor. Bu heyetin azaltacağı ve çoğaltacağı bedeller geçici maliyete intikal ettirilerek kesin maliyet ortaya konuluyor. Her ortak bu kesin maliyet bedeline göre ödemelerini yapıyor.

Şerefiye bedelinin tespiti nasıl olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com