Aynı site içinde yer alan ya da aynı çatı altında bulunan konutların bedelini şerefiye belirliyor.Peki şerefiye tespiti nasıl yapılır? İşte şerefiye bedeli tespiti..
Şerefiye tespiti nasıl yapılır?
Şerefiye aynı proje çatısı altında bulunan dairelerin değer farklılığı olarak karşımıza çıkıyor. Aynı proje çatısı altında inşa edilen gayrimenkullerin arz ve talep unsurları açısından eşit olması mümkün olmuyor.
Bu dairelerde olduğu kadar işyerlerinde de geçerli oluyor. Ancak şerefiyeyi toplu konutlardan örneklemek gerekirse inşa edilen hiç bir daire değer olarak bir diğeriyle eşit olmuyor.
Yani ne aynı yöne bakan ne de aynı katta bulunan dairelerin birbirine eşit olması mümkün olmuyor bu durumdayken bir başka bloktaki dairenin de diğer bir blokla eş değer olması beklenemiyor.
Şerefiye farkını etkileyen unsurlar;Manzara, Güneş, Açıklık, Kat irtifası, Gün ışığı, Daire metrekaresi başlıca etkenler olarak karşımıza çıkıyor.Peki şerefiye tespiti nasıl yapılır?
Şerefiyenin tespiti için ilk olarak bazı verilerin toplanması gerekiyor. Örneğin, konut adedi, toplu konutun parsellerinin toplamı, toplu konutun yapılacağı bölgenin enlemi ve rakım değeri, toplu konut alanının toplam parsel adedi, maliyet farkı gibi veriler toplanıyor.Daha sonraki işlem adımları ise şu şekilde sıralanıyor:
- Parsel adı, parsel metrekare alanı ve parsellerde bulunan toplam blok adedi gibi parsele ilişkin bilgilerin kaydı tutuluyor.
- Parselden sonra bloklara ait bilgilerin kaydının tutulması gerekiyor. Bloğun bulunduğu parsel, blok adı, blokta bulunan toplam daire sayısı, arsa sahibine ait daire adedi, blokta yer alan her kattaki daire adedi, blok ulaşım mesafesi metre olarak baz alınmalı, blok rakımı, bloğun güneş yönü, derece cinsinden güneş açısı ve blokta yer alan asansör sayısının da kayıtlara geçmesi gerekiyor.
- Balkon ve teras puanı, metre cinsinden manzara mesafesi, park ve bahçe puanları, dairelere ait açıklık alanları, normal kat daire alanları, çatı aktı ve zemin kat daire alanları, metre cinsinden zemin kat yüksekliği, deniz görüyorsa deniz görme mesafesi, çevre bina yüksekliği, binanın çevre arazi yüksekliği, blokta varsa arsa sahibine ait daire numaraları ve yol/cadde genişliklerinin metre cinsinden hesaplanıyor
- Yukarıda belirtilen bilgilerin şerefiye sistemine doğru bir şekilde girilmesiyle şerefiye tespiti yapılıyor.
Şerefiye hesabı nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri